PODZEMLJE

Kljub obilnim padavinam je Kras suha dežela, ker deževnica pronica med apnenčastimi skalami v zemeljske globine. Presenetljivi pojavi ponikalnih rek in presihajočih jezer nam dajejo slutiti magičnost kraškega podzemlja, ki je očaralo že antične pisce. Voda si je v kraškem podzemlju izkopala na tisoče jam in rovov, da bi si izborila svojo pot do morja. Istočasno pa so vodne kapljice ena za drugo, polne apnenčaste raztopine in drugih mineralov, skritih v kraški zemlji, vztrajno gradile enobarvne in večbarvne stalagnite, stalagtite, zavese. itd, ki danes krasijo nesluten podzemski paradiž številnih jam, razsejanih po teritoriju.

Na italijanskem delu Krasa je danes registriranih skoraj 3000 jam najrazličnejših velikosti in globin. Ogromno jamsko bogastvo pa se skriva v sosednji Sloveniji, kjer se nahaja jama Vilenica, najstarejša turistična jama na svetu, Postojnska jama, ki je s 26 km rovov največja turistična jama na svetu, in pa Škocjanske jame, ki so zapisne v naravno dediščino Unesca. Na italijanski strani meje pa je ogleda vredna Velika Jama v Briščkih, ki s svojim 360000 m3 odkriva obiskovalcu eno največjih jamskih dvoran na svetu.

Izkušeni speleologi, pa tudi kdor bi se rad ukvarjal z raziskovanjem jam, lahko stopijo v stik s številnimi jamarskimi društvi, ki mu bodo omogočili ogled neverjetnega, manj znanega, a zato bolj pristnega podzemskega sveta.